Min årssammanfattning 2015

 Dressinturens slutstation...

Gjorde du något 2015 som du aldrig gjort förut? Jag cyklade dressin och började meditera...

Genomdrev du någon stor förändring? Jag gick från föräldraledig till arbetande igen. Årets största omställning, som ändå blev väldigt mild tycker jag. Det värsta var att Juni hade en tuff inskolning och var väldigt ledsen. Så fort det släppte så trivdes jag med att få jobba igen. 80 % är dessutom så himla lagom tycker jag. Tre hela lediga dagar hemma med flickorna varje vecka - guld!

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Ja, våra nära vänner Otto och Carro blev gravida och utlöste tårkavalkader här hemma när de berättade nyheten, en ljuvlig liten Luna kom i höstas till dem. Titti och Dan fick sin tredje son; Sixten och därmed en ny kusin till mina flickor.

Vilket datum från år 2015 kommer du alltid att minnas?  Den 5 september. När min bästa vän gifte sig. En alldeles fantastisk dag. Kärleken bara flödade på tjörn. Såpass att jag kände mig hög på kraften därifrån flera veckor efteråt. Den 23 juli när Tobbe friade till mig på vår tioårsdag. Helt underbart!

Kristoffer och Lovisa <3

Dog någon som stod dig nära? Året började riktigt tungt när en av Tobbes närmaste barn och ungdomsvänner gick bort. Den begravningen var bland det svåraste jag varit med om. Sedan förlorade en av våra närmsta vänner sin mamma. Det tog också hårt, hon var en sådan himla fin människa.

Vilka länder besökte du? Ja, jag skulle ju till London. Men kom ju inte längre än till Gardermoen. Så visst, utomlands kom jag ju förstås. Men inte längre än till grannlandet...

 Under våran tolvtimmars-väntan på flygplatsen fick vi försöka sova så gott det gick efter att ha varit vakna en hel natt...

Bästa köpet? Måste vara den sagolikt vackra gamla kistan från 1800-talets mitt som jag sprang på av en slump på en loppis ute på byn i somras. Fyller ingen annan funktion än att den gör mig lycklig. Och det är ju inte så pjåkigt.

Gjorde någonting dig riktigt glad?  Att se hur Enya och Junis syskonrelation utvecklats under året. Hur fantastiskt goa de är mot varann (ja för det allra mesta i alla fall...). Det gör mig så otroligt lycklig. 

Saknar du något under år 2015 som du vill ha år 2016? Det skulle vara så himla skönt att slippa tänka på ekonomin så mycket som vi behövt göra de senaste åren. Ju längre Tobbe arbetar på sin lärlingtjänst ju mer kommer han stiga i lön. Så vi ser fram emot små hopp upp ekonomiskt för oss. En vacker dag kommer vi slippa vrida och vända på varenda krona, och den dagen längtar vi efter. Samtidigt har det varit otroligt lärorikt och gett oss mycket också, det här med att faktiskt inte ha råd att leva lyxliv. Vi värdesätter ju tiden med barnen högre, och materiella ting är så oviktiga.

Vad önskar du att du gjort mer? Visat mer omtanke och kärlek till Tobbe. Han är faktiskt underbar, och ibland glömmer jag att visa det. Vardagen och livet härjar på, och då kan relationen ibland hamna i skymundan.

Vad önskar du att du gjort mindre? Här får det stå samma som förra året; Oroat mig. Jag måste verkligen försöka släppa vissa saker och tänka att "händer det så händer det". 

Favoritprogram på TV? Homeland måste vara årets största teveupptäckt för mig. Hade helt missat den, men oj så bra den serien är! Claire Danes har varit en av mina favoritskådespelerskor sedan hon gjorde "Mitt så kallade liv".

Bästa boken du läste i år? "Sophies Historia" av Jojo Moyes, den är så otroligt fin! Grep tag om mitt hjärta rejält... Annars är det Fredrik Backmans - "Britt-Marie var här". Den är helt fantastisk, som alla hans böcker.

Största musikaliska upptäckten? Alltså jag upptäcker inte så mycket ny musik. Här har ABBA gått på repeat som de gjort de senaste 20 åren av mitt liv... ;)

Vad var din största framgång på jobbet 2015? Att få samla kunskaper kring arbetet med nyanlända barn. Helt olikt alla sätt Jag tidigare arbetat på, men så lärorikt och framför allt viktigt. Jag tycker också att jag har vairt duktig på att säga ifrån och inte "bara hålla med". När något inte känts rätt så har jag sagt det, det medför inte alltid hurra-rop till en början, men åh vad bra det blivit i slutändan.

Största framgång på det privata planet? Ja det får väl lov att vara att vår 6-åriga förlovning övergick till ett löfte om giftermål... 

Största misstaget? Onödiga bråk i relationen till Tobbe som kommer av att vi periodvis varit trötta, så himla dumt att börja ta upp småsaker då. Slutar oftast inte alls trevligt...

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Oj. Ledsnare tror jag. Det har varit mycket sorg det här året. Så många fina människor omkring mig som gått igenom fruktansvärda saker. Människor vi förlorat. Flyktingkrisen. Ja 2015 har varit ett tufft år på det viset.

Vad spenderade du mest pengar på? Mat. Utan tvekan. Det är det vi lägger våra slantar på. Vi äter bra och gott, ekologiskt och näringsrikt, det är ett beslut vi har tagit som känns riktigt bra. Att fixa nyttiga och goda mellanmål till familjen har också varit på priolistan. Jag har lärt mig väldigt mycket i köket det här året.

 Ekologiska, sockerfria hemmaglassar. Under året har jag haft en aldrig sinande energi för att baka och fixa nyttiga mellanmål till flickorna. Galet gott!

Något du önskade dig och fick? Tid med mina barn. Trots skral ekonomi valde jag att arbeta deltid efter min föräldraledighet. Och visst har det varit tufft ekonomiskt, men inga pengar i världen kan köpa tillbaka mina flickors barndom. 

Något du önskade dig och inte fick? Sinnesro. Förmågan att stänga av oro och tankar, och leva i nuet kan stundtals vara svår för mig. Under vår och sommarhalvåret går det mycket mycket bättre. Sedan kommer höst och sjukdomar och då kommer ångesttankar hos mig. 

Vad gjorde du på din födelsedag 2015? Jag och Enya bakade en bananoffeetårta och bjöd mina föräldrar på, jag delar ju dagen med min mamma. Sedan tågade vi i fackeltåg genom sunne till minne av förintelsen. Lyssnade på ett fantastiskt tal av Lars Stiernelöf, samt avslutade med en konsert i kyrkan. Annorlunda, men väldigt fin födelsedag.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Om all sorg som skett inte hade behövt hända. Om mina vänner hade fått må bra. Jag har varit arg och tyckt att livet behandlat människor orättvist. Det har stundtals varit för övermäktigt att ta in alla hemskheter, jag har inte vetat hur jag ska hantera känslorna det väckt hos mig.

Vad fick dig att må bra? Träningen. Åh vad jag mått bra av endorfiner och att se min kropp bli starkare. Skönt för både kroppen och själen. Och jag har verkligen känt av avsaknaden under hösten när barnen blev sjuka och jag inte kom i väg på samma sätt. I måndags körde jag ett stenhårt TABATA-pass, och hujedamej vad det satt fint.

Vem saknade du? Jag saknade Mormor, precis som förra året. Det är så konstigt hur hårt hennes död tog på mig. När jag var liten var det jag och farmor som stod varandra närmast, men jag tror att jag insåg när mormor försvann vilken otroligt stor roll hon spelat i mitt liv. 

De bästa nya människorna du träffade? Mina nya kollegor och alla barn på min nya arbetsplats. Och självklart Sixten & Luna!

Mest stolt över? Mina barn. Dessa fina goa små töser. Ibland kan jag undra vad jag gjort för att förtjäna dem. Kärleken de visar varandra gör mig hög på livet. 

 

Högsta önskan just nu? Att 2016 får bli ett år utan sorg. Att våra nära får må bra och vara friska. Att världen får komma på fötter, det är så otäckt med alla rädslor som IS fört med sig. 

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Jag tänker försöka slappna av, göra saker för att de gör mig glad - inte för att vara någon slags perfekt människa. Jag kan ibland fastna i "instagram-bilden" av en människa. Där allt är perfekt, känna någon slags stress över att jag borde hinna med allt som alla andra hinner med.

Tvåtusenfemton - vårt år i bilder

 
I Januari hängde vi i pulkabackarna mest hela tiden och njöt av vinter och snö. Vi spenderade mycket tid utomhus och kameran hängde med. Månaden avslutades med att jag fyllde 29 år och det firade jag genom att tåga med facklor genom Sunne till minne av förintelsen.
 
 
I februari slog naturen rekord i vackra solupp och nedgångar. Var och varannan dag var det tappa-hakan-vackert ute! Lillbrorsan fyllde år och vi passade på att fota lite fina bilder på honom och hans bas! Enya och jag gjorde några photoshoots också!
 
 
I mars firade vi våra underbara vänner Otto och Caroline som fyllt 30 år, vi var på en inomhusstrand och njöt av solstrålar - och avslutade med stor middag och utgång i Karlstad. Våren anlände och vi hängde i lekparken mest hela tiden, plockade tussilago, startade årets alla odlingar, samt blev bjudna på årets första grillning hemma hos min kusin.
 
 
I april fick jag återigen njuta av bland det ljuvligaste jag vet; körsbärsblommen. I Sunne pryder den varje år teatertorget och då hänger jag där mest hela tiden och bara insuper magin och det förunderligt vackra i dessa träd. Vi firade påsk med två små goa gummor här hemma. Och månaden avslutades med att vår älskade lilla Juni gick från bäbis till ettåring! 
 
 
Sköna maj gav oss vårdagar att minnas, vi gjorde massor av mumsiga bärsmoothies till mellanmål efter föris. Vårmarknaden i byn gav glada barn och massa karusellåkning. Flickorna och jag åkte till mormors glasscafé och njöt av godaste glassarna i stan. Vi var på det årliga kosläppet hos mina föräldrar. Firade Alexander som fyllde 9 år med mysigt kalas tillsammans med vännerna. Mors Dag firade vi på Sillegården bland förgätmigej och pelargoner.
 
 
 I juni var vi på supermysig avslutningfest på föris. Efter det väntade en åtta veckors sommarlov på oss. Den känslan! Vi njöt av vår egen trädgård, att få hänga där tillsammans om dagarna, plantera och påta. Tjejerna tog årets första dopp i Lysvik när vi återigen gjorde ett glassbesök där... Jag gjorde ett avbrott i familjelivet och åkte till Göteborg en helg för att överraska min bästa vän Lovisa - det var nämligen möhippedags! Vi firade midsommar med kransar i håret och jordgubbar i magen. Och kanske störst av allt; Enya lärde sig cykla! 
 
 
I juli hade vi kalas på löpande band då mina brorsdöttrar fyller med tio dagars mellanrum. Sockertoppen Astrid som blev tre år och sköna bönan Alma som fyllde ett år. Därefter firade vi min pappa som också fyller tätt därefter. Vi hade säsongskort på Rotteros Park och hängde där varje vecka. Så himla roligt för hela familjen. Tobbe och jag firade 10 år och jag tog med honom på en dressintur genom värmlands skogar, samma dag friar han till mig (!). Vi fick njuta av gudmor Lovisas sällskap under några dagar, och hon och Enya fick så många goa stunder ihop.  
 
 
Augusti innebar många känslor. Jag började skola in Juni på föris, för det var dags att börja jobba igen efter föräldraledigheten. Tårar blev det, hos både mor och dotter... Men det blev väldigt väldigt fint sedan! Vi fick finbesök från Hagfors, av vildängeln Josefin och hennes underbaring Albin. Vi hängde i blåbärsskogen om eftermiddagarna och fyllde frysen med det blå guldet.  Vi var i svärisarnas sommarstuga i Årjäng för att fira svärfar som fyllde år, där hade vi en riktigt underbar sommardag tillsammans. Vi lånade med kusin Astrid och mormor till Rottneros Park för skördefest! Vilken lycka att få gå där i parken och plocka den ena vackra blomman efter den andra... Jag åkte till Karlstad på babyshower för min fina Caroline <3.
 
 
September bjöd på årets bästa upplevelse; min bäste väns bröllop. Vi fick en ny liten kusin till flickorna, lille Sixten. Vi skördade från våra odlingar. Och vi firade min moster Marianne som fyllde 60 år. Juni var kalasfin och fick luggen klippt i samma veva och blev helt plötsligt "stora tjejen". Vi firade Enyas bästis Melvin på hans 5årsdag och fick träffa ingen mindre än självaste Spindelmannen!
 
 
I oktober försökte vi oss på lite syskonfotograferingar, och Enya var så supertaggad. Juni... inte lika taggad. Men några bilder fick vi till i alla fall. Vi var hemma hos kusinerna och njöt av lille Sixten och att få gosa med honom. Vi tog höstlov och spenderade en dag i Mariebergsskogen flickorna och jag. Vi fick träffa lilla Luna för allra första gången, lika magsikt varje gång man får ett sådant litet liv i sin famn. Vi var barnvakter åt Melvin och fotade bästisarna tillsammans i höstlöven. Tobbe och jag tog en barnlös helg och åkte till Stockholm för att gå på konsert. Men störst för mig med resan var Abba-muséet. Årets WOW!
 
 
 
November var en riktig sjukdomsmånad. Magsjuka, förkylningar och vattkoppor avlöste varandra. Men när vi var friska så njöt vi av ett ovanligt soligt november. Vi firade brorsan Joel som fyllde 28, och tjejernas faster Titti som fyllde detsamma. Enya fyllde fyra år, och vi hade kalas i flera dagar här hemma för att hinna med hela släkten. Hon bjöd in några vänner för barnkalas och det var så stort för henne! Första advent kom och vi fixade lussebullar tills dess.
 
 
I december avlöste julaktiviteterna varandra. Vi har bakat julgodis, pepparkakor, pepparkakshus, tagit årets julkort och julpysslat en hel massa. Enya och jag tog en tjejhelg i Göteborg hos älskade gudmor Lovisa. Jag var på årets Stilla Natt konsert och fotade samt njöt av underbar musik.  Sedan kom ju äntligen julen, och den var fantastisk på alla sätt och vis. Mycket umgänge, mycket god mat, och tindrande ögon. Efter julen kom snön, så slutet av december tillbringade vi i pulkabackarna.
 

Snökul

 
Alltså vilken skillnad det blir på dagarna när det finns en massa snö att busa och leka i! Jag tycker att man blir så där härligt trött på kvällarna när dagen har spenderats ute i snö och bland pulkabackar. Här är några bilder från gårdagen när Juni sopade snö och Enya gjorde snöänglar över gräsmattan.
 
Medan jag jobbade idag tog Tobbe och hans bror med sig fyra flickor till en superfin pulkabacke en liten bit utanför Sunne. Där hade de haft det väldigt härligt i det kyliga men soliga vintervädret.
 
I morgon jobbar jag igen, men sedan är jag ledig en hel vecka till. Ganska fint att bara göra ett litet inhopp några dagar på jobbet får jag lov att säga. Kolugnt är det där också, idag hade vi fem barn totalt på hela dagen (av 72!).