Skördefest I Rpttneros Park

 
Igår tog vi med oss mormor Eva-Lena och åkte till Rottneros Park för säsongens sista öppningsdag. För andra året i rad hade de arrangerat en skördefest i parken, och vi fick plocka med oss vackra buketter av blommorna som växer i parken. Så otroligt lyxigt, så nu är huset vårt fyllt av vackra arrangemang som jag och fyraåringen satte ihop igår kväll.
 
 

Calls for celebration

 
I torsdags kom min man (känns fortfarande helt galet att skriva så!) hem med den här underbara höstbuketten och en strut chokladpraliner. Vi hade visst något att fira... För i torsdags skrev Tobbe på papper för en ny anställning. En anställning här i Sunne, där han kommer få en "riktig lön" i stället för den skruttiga lärlingslönen som han gått med senaste året.
 
Vi kommer öka våra inkomster med ca 10 000 i månaden sammanlagt, med min nya lön inräknat också. Det är galet! Men ÄNTLIGEN! Som vi kämpat ekonomiskt i så många år (vi har levt på ungefär vad en "normalavlönad" person tjänar själv - tillsammans). Lärt oss att leva snålt och lägga alla pengar på mat och inköp till barnen. Men nu... nu finns det ju faktiskt utrymme för att få unna sig något ibland. Och vet ni vad jag ska unna mig allra först, liksom på direkten? Att börja pensionsspara! För det har liksom inte funnits utrymme till något sparande överhuvudtaget under de senaste åren. Vi ligger efter rejält, och det ska bli så otroligt skönt att kunna investera i sig själv och barnen (deras sparkonton har också legat på is, men nu ska de få "igen" alla tappade månader). Sen skulle det ju faktiskt vara hemskt kul att få åka in till stan och ta en liten shoppingtur också... Jag vet ärligt talat inte om jag kan komma ihåg sist det hände. 

Äppelskörd = Äppelpaj

 
Efter förra årets futtiga äppelskördar så är jag så lycklig över detta år då man ser mängder av frukt i varendaste träd. Och inte minst i vårt eget gigantiska äppelträd. Nu plockar vi mogna frukter till mellis varje dag, och en och annan äppelpaj blir det också förstås. Äppelringar, äppelmos, äppelmust & massa annat gott står också på "att göra-listan".
 
Men först ut denna säsong blev den här galet goda äppelpajen som du slänger ihop på några minuter;
 
(Receptet kommer ursprunligen från Tidningen Hembakat)
 
Knäckig Äppelpaj:
 
150 g smör, smält
3 dl havregryn
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl strösocker
1 nypa salt
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl ljus sirap
 
3-5 äpplen beroende på storlek (jag använde 5 små)
2 msk socker
Kanel
 
Skala och skiva äpplena och lägg ned i en pajform, strö lite socker och kanel efter smak över äpplena. Smält smöret i en gryta och rör ned övriga ingredienser. Lägg smultäcket över äpplena och ställ in i ugnen i ca 30 minuter på 180 grader.
 
 Vi serverade pajen med vispad grädde med ett krm vaniljpulver i... Mums!