Vårt äppelträd

 
Vi har ett galet vackert äppelträd på gården. Det är en form av "prydnadsäpplen" och därav den fantastiska färgen på blommen varje år. Förra året blev det knappt någon blom alls på grund av kylan, men i år. Jösses så vackert. Har fotat under trädet i kväll med mina flickor, och igår stod en av mina bästa vänner modell med sin lilla vovve... Bilderna kommer i de närmsta dagarna. Nu ska jag ut och njuta lite mer av blommen för snart är den helt borta. 
 
 

Feberdagar

 
Sköna maj har hittils bjudit på den ena sjukdomen efter den andra. Började med att Juni var förkyld och hade riktigt rejäl hosta om nätterna. När hon blev frisk från det fick hon magsjukan. Efter det kom ännu en förkylning på lilla J. Enya började bli småförkyld i fredags och i måndags när jag hämtade henne på föris var hon superhängig. Hade inte ätit något varken till lunch eller mellis och det är väldigt ovanligt och nästan alltid ett tecken på sjukdom när det gäller min stora tös. Mycket riktigt hade hon feber när jag tog tempen hemma... Hon kräktes en gång utav febern, och blev genast piggare efter det och fick aptit. Under tisdagen var hon pigg på fm med sedan kom feber tillbaka på em.
 
Febern fortsatte under dagen igår, men hon var ändå piggare och hade mer aptit. Nu leker hon och Juni (världens finaste storasyster "-kom Juni och sätt dig i mitt knä så ska jag läsa en saga för dig"), och trots att hon är lite förhöjd i temp så verkar hon ha energi än så länge. 

Veckans vegetariska: Kronärtskockspaj med tomater & chili

 
Jag är en riktig pajälskare, och det finns ju så många variationer på denna maträtt att det liksom inte går att tröttna. Häromveckan gjorde jag en vegetarisk paj som blev så himla god, så det här måste ni bara prova!
 
Kronärtskockspaj med tomater & chili

Pajskal:

125 g kylskåpskallt smör 

3.3 dl mjöl (jag brukar köra på fullkornsmjöl, men du väljer din favorit - man kan alltid blanda också!)

2 msk kallt vatten

Tärna smöret och nyp snabbt ihop det med mjölet och vattnet. Låt stå i kylen en tio-tjugo minuter och tryck sedan ut pajdegen i en form. Förgrädda i ugn 10 minuter 200 grader. Gör under tiden fyllningen.

 

Fyllning:

1 gul lök

10 cm purjolök

3 vitlöksklyftor

1 burk kronärtskockshjärta

3 tomater

2 dl riven västerbottenost

3 ägg

1 1/2 dl grädde

2 tsk hackad chili

2 msk fryst persilja

salt & peppar

 

Hacka lök, purjolök och vitlök och fräs tillsammans med chili och persilja i stekpanna. Dela kronärtskockorna i mindre bitar och låt dem fräsa med löken en stund. 

Rör ihop ägg, grädde, riven ost samt salt och peppar i en bunke. 

Skiva tomaterna.

Häll kronärtskocksblandningen i pajskalet, häll över äggstanningen, och lägg skivade tomater på toppen. Grädda i ca 30 minuter, 200 grader.

Ät & Njut!