Smörgåstårta Club Sandvich

 
 
Ett av mina allra bästa recept på smörgåstårta, som alltid bringar jubel av gästerna är detta. En kycklingsmörgåstårta i Club Sandvich-stil. Kanske är det just därför att smakerna blir lite annorlunda mot de "vanliga" smörgåstårtesmakerna som den blir så omtyckt. Jag blev bjuden på en liknande en gång för några år sedan hos min bästis, och föll själv som en fura. Här är min version:
 
Smörgåstårta ala Club Sandvich:
 
Brödet:
Absolut godast är att baka brödet själv, så det brukar jag göra. Men vill du spara tid så finns det fantastiska bröd i affären (testa t ex polarkakor i halvmåneform, eller smörgåstårteklassikern formfranska). Löp och köp!
 
Vill du testa att baka brödet själv så är det här receptet suveränt och väldigt lättbakat!
 
25 g jäst
25 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 tsk flingsalt (vanligt salt går lika bra)
2 tsk strösocker
6 dl vetemjöl special
 
Smula jästen i en bunke. Smält smör och blanda i mjölken. Värm till 37 grader och lös upp jästen i den varma mjölken. Tillsätt salt och socker, och arbeta sedan i mjölet lite i taget tills du får en fin deg som släpper från kanterna på bunken.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Knåda degen och lägg den sedan i en rund ugnsform med löstagbara kanter. Lägg över en bakduk och låt jäsa i ytterliggare 30 minuter.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 20-25 minuter.
 
Fyllning:
 
Det fiffiga här är att det är samma fyllning hela tårtan igenom. Du väljer själv om du vill göra två eller tre lager beroende på hur många delar du skär brödet.
 
1 burk turkisk yoghurt (5 dl)
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
1 pkt bacon
1 grillad kyckling (eller ca tre kycklingfiléer)
1 msk chilisås
2 msk barbequesås
1 krm sambal oelek
Salt & peppar
 
Rensa och dela kycklingen i mindre bitar. Använder du kycklingfilé så stek den färdig och skär sedan i bitar när den svalnat.
Knaperstek baconet och låt det svalna. Hacka det sedan och vänd ner i en skål tillsammans med övriga ingredienser. Bred röran över brödlagren. Lägg på översta brödlagret och gör garneringen nedan.
 
Till garneringen:
 
1 burk philadelphiaost a 200 g
1 dl creme fraiche
Blanda ihop och klä tårtan i krämen
 
Ruccolasallad
Hackad tomat och gurka
Skivad apelsin
Vindruvor
1pkt bacon (knaperstek och låt svalna och hacka sedan och strössla över tårtan)
 
 
 
#1 - - Angelica Wåhlin:

Alltså, jag är ju inte ens särskilt förtjust i smörgåstårta men det där såg otroligt gott ut!