Min årssammanfattning 2015

 Dressinturens slutstation...

Gjorde du något 2015 som du aldrig gjort förut? Jag cyklade dressin och började meditera...

Genomdrev du någon stor förändring? Jag gick från föräldraledig till arbetande igen. Årets största omställning, som ändå blev väldigt mild tycker jag. Det värsta var att Juni hade en tuff inskolning och var väldigt ledsen. Så fort det släppte så trivdes jag med att få jobba igen. 80 % är dessutom så himla lagom tycker jag. Tre hela lediga dagar hemma med flickorna varje vecka - guld!

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Ja, våra nära vänner Otto och Carro blev gravida och utlöste tårkavalkader här hemma när de berättade nyheten, en ljuvlig liten Luna kom i höstas till dem. Titti och Dan fick sin tredje son; Sixten och därmed en ny kusin till mina flickor.

Vilket datum från år 2015 kommer du alltid att minnas?  Den 5 september. När min bästa vän gifte sig. En alldeles fantastisk dag. Kärleken bara flödade på tjörn. Såpass att jag kände mig hög på kraften därifrån flera veckor efteråt. Den 23 juli när Tobbe friade till mig på vår tioårsdag. Helt underbart!

Kristoffer och Lovisa <3

Dog någon som stod dig nära? Året började riktigt tungt när en av Tobbes närmaste barn och ungdomsvänner gick bort. Den begravningen var bland det svåraste jag varit med om. Sedan förlorade en av våra närmsta vänner sin mamma. Det tog också hårt, hon var en sådan himla fin människa.

Vilka länder besökte du? Ja, jag skulle ju till London. Men kom ju inte längre än till Gardermoen. Så visst, utomlands kom jag ju förstås. Men inte längre än till grannlandet...

 Under våran tolvtimmars-väntan på flygplatsen fick vi försöka sova så gott det gick efter att ha varit vakna en hel natt...

Bästa köpet? Måste vara den sagolikt vackra gamla kistan från 1800-talets mitt som jag sprang på av en slump på en loppis ute på byn i somras. Fyller ingen annan funktion än att den gör mig lycklig. Och det är ju inte så pjåkigt.

Gjorde någonting dig riktigt glad?  Att se hur Enya och Junis syskonrelation utvecklats under året. Hur fantastiskt goa de är mot varann (ja för det allra mesta i alla fall...). Det gör mig så otroligt lycklig. 

Saknar du något under år 2015 som du vill ha år 2016? Det skulle vara så himla skönt att slippa tänka på ekonomin så mycket som vi behövt göra de senaste åren. Ju längre Tobbe arbetar på sin lärlingtjänst ju mer kommer han stiga i lön. Så vi ser fram emot små hopp upp ekonomiskt för oss. En vacker dag kommer vi slippa vrida och vända på varenda krona, och den dagen längtar vi efter. Samtidigt har det varit otroligt lärorikt och gett oss mycket också, det här med att faktiskt inte ha råd att leva lyxliv. Vi värdesätter ju tiden med barnen högre, och materiella ting är så oviktiga.

Vad önskar du att du gjort mer? Visat mer omtanke och kärlek till Tobbe. Han är faktiskt underbar, och ibland glömmer jag att visa det. Vardagen och livet härjar på, och då kan relationen ibland hamna i skymundan.

Vad önskar du att du gjort mindre? Här får det stå samma som förra året; Oroat mig. Jag måste verkligen försöka släppa vissa saker och tänka att "händer det så händer det". 

Favoritprogram på TV? Homeland måste vara årets största teveupptäckt för mig. Hade helt missat den, men oj så bra den serien är! Claire Danes har varit en av mina favoritskådespelerskor sedan hon gjorde "Mitt så kallade liv".

Bästa boken du läste i år? "Sophies Historia" av Jojo Moyes, den är så otroligt fin! Grep tag om mitt hjärta rejält... Annars är det Fredrik Backmans - "Britt-Marie var här". Den är helt fantastisk, som alla hans böcker.

Största musikaliska upptäckten? Alltså jag upptäcker inte så mycket ny musik. Här har ABBA gått på repeat som de gjort de senaste 20 åren av mitt liv... ;)

Vad var din största framgång på jobbet 2015? Att få samla kunskaper kring arbetet med nyanlända barn. Helt olikt alla sätt Jag tidigare arbetat på, men så lärorikt och framför allt viktigt. Jag tycker också att jag har vairt duktig på att säga ifrån och inte "bara hålla med". När något inte känts rätt så har jag sagt det, det medför inte alltid hurra-rop till en början, men åh vad bra det blivit i slutändan.

Största framgång på det privata planet? Ja det får väl lov att vara att vår 6-åriga förlovning övergick till ett löfte om giftermål... 

Största misstaget? Onödiga bråk i relationen till Tobbe som kommer av att vi periodvis varit trötta, så himla dumt att börja ta upp småsaker då. Slutar oftast inte alls trevligt...

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Oj. Ledsnare tror jag. Det har varit mycket sorg det här året. Så många fina människor omkring mig som gått igenom fruktansvärda saker. Människor vi förlorat. Flyktingkrisen. Ja 2015 har varit ett tufft år på det viset.

Vad spenderade du mest pengar på? Mat. Utan tvekan. Det är det vi lägger våra slantar på. Vi äter bra och gott, ekologiskt och näringsrikt, det är ett beslut vi har tagit som känns riktigt bra. Att fixa nyttiga och goda mellanmål till familjen har också varit på priolistan. Jag har lärt mig väldigt mycket i köket det här året.

 Ekologiska, sockerfria hemmaglassar. Under året har jag haft en aldrig sinande energi för att baka och fixa nyttiga mellanmål till flickorna. Galet gott!

Något du önskade dig och fick? Tid med mina barn. Trots skral ekonomi valde jag att arbeta deltid efter min föräldraledighet. Och visst har det varit tufft ekonomiskt, men inga pengar i världen kan köpa tillbaka mina flickors barndom. 

Något du önskade dig och inte fick? Sinnesro. Förmågan att stänga av oro och tankar, och leva i nuet kan stundtals vara svår för mig. Under vår och sommarhalvåret går det mycket mycket bättre. Sedan kommer höst och sjukdomar och då kommer ångesttankar hos mig. 

Vad gjorde du på din födelsedag 2015? Jag och Enya bakade en bananoffeetårta och bjöd mina föräldrar på, jag delar ju dagen med min mamma. Sedan tågade vi i fackeltåg genom sunne till minne av förintelsen. Lyssnade på ett fantastiskt tal av Lars Stiernelöf, samt avslutade med en konsert i kyrkan. Annorlunda, men väldigt fin födelsedag.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Om all sorg som skett inte hade behövt hända. Om mina vänner hade fått må bra. Jag har varit arg och tyckt att livet behandlat människor orättvist. Det har stundtals varit för övermäktigt att ta in alla hemskheter, jag har inte vetat hur jag ska hantera känslorna det väckt hos mig.

Vad fick dig att må bra? Träningen. Åh vad jag mått bra av endorfiner och att se min kropp bli starkare. Skönt för både kroppen och själen. Och jag har verkligen känt av avsaknaden under hösten när barnen blev sjuka och jag inte kom i väg på samma sätt. I måndags körde jag ett stenhårt TABATA-pass, och hujedamej vad det satt fint.

Vem saknade du? Jag saknade Mormor, precis som förra året. Det är så konstigt hur hårt hennes död tog på mig. När jag var liten var det jag och farmor som stod varandra närmast, men jag tror att jag insåg när mormor försvann vilken otroligt stor roll hon spelat i mitt liv. 

De bästa nya människorna du träffade? Mina nya kollegor och alla barn på min nya arbetsplats. Och självklart Sixten & Luna!

Mest stolt över? Mina barn. Dessa fina goa små töser. Ibland kan jag undra vad jag gjort för att förtjäna dem. Kärleken de visar varandra gör mig hög på livet. 

 

Högsta önskan just nu? Att 2016 får bli ett år utan sorg. Att våra nära får må bra och vara friska. Att världen får komma på fötter, det är så otäckt med alla rädslor som IS fört med sig. 

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Jag tänker försöka slappna av, göra saker för att de gör mig glad - inte för att vara någon slags perfekt människa. Jag kan ibland fastna i "instagram-bilden" av en människa. Där allt är perfekt, känna någon slags stress över att jag borde hinna med allt som alla andra hinner med.