Goooodaste morotsbrödet

 
Alltså det här brödet är så gott att jag skulle kunna äta det till frukost varje dag i resten av mitt liv. Receptet kommer från Underbara Clara, och jag har endast modifierat mängden havregryn (i originalreceptet används 1 dl, men jag är så förtjust i havregryn i bröd att jag ökade på, och det funkade superbra - blev inte smuligt alls).
 

Morotsbröd med honung:

5 dl mjölk

50 g jäst

0,5 dl rapsolja

2-3  stora finrivna morötter

1 tsk salt

2 rejäla matskedar honung

8-10  dl vetemjöl.

1 dl grahamsmjöl

2 dl havregryn

2 msk linfrön

1 msk sesamfrön


Smula jästen i en bunke och värm möjlken i kastrull till 37 grader, och blanda i mjölken i bunken tills jästen lösts upp. Blanda sedan i morötter, honung, salt och olja. Arbeta sedan i mjölet men spara lite till utbakningen. När degen är välarbetat - lägg över en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

När degen jäst, baka ut den och lägg i långpanna. Skär snitt över pannan (så att bröder bildar fyrkanter) och nagga med en gaffel. Lägg över duk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda sedan i 15 minuter, ugnen skall stå på 220 grader.

Ett nybakat morotsbröd med en skiva ost samt ett glas kallt mjölk till, ja det är himlen på jorden för en liten stund... 

Visa fler inlägg