Saffranscheesecaken från himlen

 
Okej, nu kommer det. Receptet på den här julens efterättigaste efterrätt. Som fått så många förtjusta utrop, och så många att ta "bara eeeeen portion till". Den är så jäkla god så klockorna stannar en stund. Om man gillar saffran. Och glass. Och cheesecake. Och det gör man väl?
 
Emelies Saffranscheesecake:
 
200 gram krossade digestivekex & pepparkakor (Jag blandade hälften hälften!)
75 g smält smör
1 msk apelsinsaft (alltså saften från en apelsin)
0.5 g saffran
200 g philadelphia
3 äggvitor
3 äggulor
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl grädde
 
 
DO IT LIKE THIS:
 
Rör ut saffran tillsammans med apelsinsaft i en liten kopp (detta för att liksom riktigt kräma ur alla smaker ur saffranet, det gör skillnad - LOVAR!). Låt detta stå och dra i typ 20 min.
 
Banka skiten ur kakorna och blanda ihop det med det smälta smöret. Tryck ut i botten på en springform.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
I en annan bunke vispar du grädden tillsammans med apelsinsaffransmoijoxet.
I en tredje bunke (massa bunkar men diskmaskinen blir glad!) blandar du ihop äggulor, philadelphia, florsocker & vaniljsocker.
 
Blanda sedan saffransgrädden med philadeplhiaröran. Och vänd tills sist försiktigt ned äggviteskummet. Häll smeten över kexbotten (och se till att ta ett par rejäla skedar rätt in i munnen för smeten är så god så man vill tjuta!) och ställ i frysen i minst 4 h.
 
Ta fram cheesecaken ca 20 min före servering så den hinner tina lite grann. Den är allra allra godast när den hunnit smälta lite på tallriken...
Garnera med peppisar eller annat fint du hittar i skåpen.
 
Visa fler inlägg