Recept: Semmeldröm med brynt smör & saltrostade mandlar

 
 
En liten semmeldröm i glas fick bli häromhelgens dessert. Idag bakade vi den igen, jag & kidsen. Men åt den bara rakt upp och ned som vanlig kladdis med lättvispad grädde till.
Hej-kom-och-hjälp-mig-gott. 
 
Semmelkladdis (som för all del kan ätas precis som den är för den är ju efterrätt i sig!)
 
150 g brynt smör
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk nymalen kardemumma
2 ägg
2 dl vetemjöl (knappt)
+ 100 gram mandelmassa. Man kan köpa färdig om man vill men jag gjorde så här:
Rör ihop 1 dl mandelmjöl med 1 dl florsocker, en skvätt vatten & ett par nypor kardemumma.
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Bryn smöret och låt svalna. I samma gryta rör du sedan ned mandelmassa, socker & vaniljsocker och rör en stund tills sockerkristallerna löst upp sig.
Rör ned ett ägg i taget och sikta sist ned vetemjölet och kardemumman och rör försiktigt tills smeten är len och fin.
Häll smeten i en smord form om 20 cm i diameter (har du bara den större varanten om 24 cm så minskar du gräddningstiden med 2 minuter).
Grädda i ugnen i ca 20 minuter.
Ställ in i kylskåp några timmar (helst över natten). 
 
Tillbehör (till fyra portioner):
 
1.5 dl vispgrädde
1 dl saltrostade mandlar
 
Skopa upp kladdkakan i snyggt (eller osnyggt) glas, lägg på en rejäl klick lättvispad grädde, och strössla över saltrostade hackade mandlar. Servera ba. Puss!
Visa fler inlägg