Gratinerad sötpotatis i ugn med basilika och cashewsmör

Vet ni inte vad ni ska laga för något gott under helgen? Jag kan tips om de här godbitarna som fick bli vår fredagsmiddag. Älskar sötpotatis, och den blir ju så fantastisk när den får ugnsgratineras. Vi tog lite utav det som fanns hemma i skåpen - detta är ju minst lika gott att äta vegeteratiskt, men jag hade ett pkt bacon som snart gick ut i datum så det var lika bra att slänga på det också.
Gratinerad sötpotatis i ugn med basilika & cashewsmör
3 sötpotatisar
1 pkt bacon
1 näve färsk basilika
3/4 dl cashewnötssmör
3 msk solroskärnor
Riven ost
Tvätta sötpotatisarna noga, men skala dem inte. Dela dem på längden och lägg dem i ugnsform med den skurna sidan uppåt. Ringla olivplja över poatisarna och strössla dem med flingsalt. Ställ in i ugnen på 200 grader i 30 minuter. Ta sedan ut potatisarna och bred över cashewnötssmör, basilika, solroskärnor, bacon och riven ost. Höj värmen till 225 grader och ställ in potatisarna igen i ca tio minuter.
Servera tillsammans med grönsallad och vitlökscreme (2,5 dl creme fraiche, 1-2 vitlöksklyftor, salt, peppar och citronsaft).
Åh vad gott!