Päron/Lingonpaj
Den här pajen. Den kom till genom att mormor Astrid sådde ett frö hos mig via min mamma Eva-Lena. Hur coolt? Att jag och mormor kan skriva recept tillsammans trots att hon dog 2014? Men hon har ju varit med mig sedan dess. Så nära.
Här kommer den i alla fall:
___________________________________________________
Päron/Lingonpaj med frangipane & mandel
Pajskal:
3 dl vetemjöl
0.5 dl skrädmjöl
0.5 dl florsocker
100 gr smör
1 ägg
1 nypa flingsalt
Fyllning:
2 st päron
0.75 dl lingon
2 msk rörsocker
2 msk vatten
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen snabbt. Kavla ut ⅔ delar och täck botten på en pajform. Spara ⅓ till dekoration.
Frys pajen några minuter före gräddning. Sedan grädda pajskalet 180 grader i ca 10 minuter.
Fyllning: Rör ihop socker, lingon & vatten och ställ åt sidan. Skiva päronen och lägg dem i sockerlagen.
Frangipane:
1 dl mandelmjöl
0.5 dl saltrostade mandlar
1 dlf lorsocker
2 msk rörsocker
50 gram smör
1 ägg
1 nypa salt
Hacka mandlarna. Och rör ihop alla ingredienser till en smet.
Bred ut krämen i det förgräddade pajskalet.
Häll sedan över päron/lingon samt sockerlagen.
Lägg ut resterande deg i valfritt mönster. Flätat, rutat eller utstansat.
Ställ i ugnen 175 grader i 30-40 minuter.
Pensla pajen med lite sockerlag för glans.
Servera med rårörd vaniljvisp:
3 äggulor
3 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde