Päron/Lingonpaj

 

Den här pajen. Den kom till genom att mormor Astrid sådde ett frö hos mig via min mamma Eva-Lena. Hur coolt? Att jag och mormor kan skriva recept tillsammans trots att hon dog 2014? Men hon har ju varit med mig sedan dess. Så nära.

Här kommer den i alla fall:

___________________________________________________

Päron/Lingonpaj med frangipane & mandel

 

Pajskal:

3 dl vetemjöl

0.5 dl skrädmjöl

0.5 dl florsocker

100 gr smör

1 ägg

1 nypa flingsalt

 

Fyllning:

2 st päron

0.75 dl lingon

2 msk rörsocker

2 msk vatten

 

Nyp ihop ingredienserna till pajdegen snabbt. Kavla ut ⅔ delar och täck botten på en pajform. Spara ⅓ till dekoration.

 

Frys pajen några minuter före gräddning. Sedan grädda pajskalet 180 grader i ca 10 minuter.

 

Fyllning: Rör ihop socker, lingon & vatten och ställ åt sidan. Skiva päronen och lägg dem i sockerlagen. 

 

Frangipane:

1 dl mandelmjöl

0.5 dl saltrostade mandlar

1 dlf lorsocker

2 msk rörsocker

50 gram smör

1 ägg

1 nypa salt

 

Hacka mandlarna. Och rör ihop alla ingredienser till en smet.

 

Bred ut krämen i det förgräddade pajskalet.

Häll sedan över päron/lingon samt sockerlagen.

 

Lägg ut resterande deg i valfritt mönster. Flätat, rutat eller utstansat.

Ställ i ugnen 175 grader i 30-40 minuter.

 

Pensla pajen med lite sockerlag för glans.

 

Servera med rårörd vaniljvisp:

3 äggulor

3 msk florsocker

1 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde